Karol Kraszewski

Czuję się barmanem i baristą w jednym. Wiem, nie często się spotyka by te dwie profesje łączyć ze sobą. Uwielbia dzielić się wiedzą, jest to atut i przekleństwo jednocześnie. Barmaństwo było pierwsze i tu poświęcił ok 5 lat ciągłej edukacji i drążenia tematu. Czasem „płynął” w danym temacie bardzo głęboko by dotrzeć do odpowiedzi „jak” lub „dlaczego” coś się dzieje. Teraz nazywamy to „Ciekawością kelnerską”. Chodzi o to, jak jesteś kelnerem pierwszy dzień w pracy, to Twoim obowiązkiem jest zapoznać się z miejscem pracy i wiedzieć gdzie co leży i dlaczego tam to leży.

Ekologiczny Barmano-Barista

Straty są wszędzie, ale można je ograniczyć, kiedy masz świadomość, że da się coś jeszcze raz wykorzystać. Mam bzika na tym punkcie. Podobnie zresztą ma mój kolega Marcin Szyma z którym dogaduję się bardzo dobrze, chodź ja jestem gaduła, to przy nim jak bym milczał… Ale nie o tym teraz.

Przykład eko podejścia: Suszenie owoców niech to będą pomarańcze, najpierw obieram z nich skórkę, potem kroję je na plastry i suszę. Na najwyższej kondygnacji suszarki do owoców układam właśnie te skórki z pomarańczy. Cała pomarańcza więc dzieli się na 3 części:

pierwsza – skórka, którą użyje do maceracji alkoholu, zrobienia ginu, czy dodam do kordiału, druga: plaster/suszka bez skórki do ozdoby drinków na eventy.

trzecia: końcówki cytrusów, więcej bielma niż miąższu. Mają lekki pomarańczowy aromat i sporo cytrusowej goryczy. Mega się nadają jako baza do bittersów. Takich przykładów jest sporo i może nawet warto je w internety wstawić ? jak myślisz?

Barista

Zaczęło się od przegranego konkursu Elit Masters. Przegrałem bo 3 miejsce zająłem a wygrał Damian Deptuła. Słusznie …. wygrał.

Wracamy na drugi dzień i Damian przegląda internety i pojawiła mu się informacja o konkursie Coffee in Good Spirits. „Karol, przecież Ty w kawę umiesz, może byś spróbował”

No to spróbowałem i faktycznie dobre przygotowanie z Mateuszem Szuchnikiem i wygraliśmy. To początek mojej drogi kawowej, mimo, że wcześniej miałem umiejętności baristyczne na całkiem dobrym poziomie, to teraz wiem, że mało co umiałem. Teraz jest taki moment, że przede mną ogrom nauki, bo barmaństwo i baristyka to ocean wiedzy i umiejętności. Nie ogarnę wszystkiego, nikt chyba nie ogarnie ale dążyć do własnej niszy to ciągła praca i „gonienie króliczka” czy jakoś tak.

Destylator

Od 2013 roku moją pasją jest destylacja. Tak wiem, temat dość delikatny, ale nikt nie powiedział, że czytanie o tym jest zakazane 🙂

W każdym razie, proces destylacji jest ciekawy. Masz płyn, który po destylacjii przekształca się na przezroczysty płyn o charakterystycznym zapachu dla surowca bazowego. Potem wlewasz go w beczkę i po 2 latach tym płynem zachwyca się Twój sąsiad, szwagier i brat w czasie świąt. Zachwyca mnie fakt, jak my ludzie możemy wpływać na produkty tworząc trunki, likiery, whisky, giny i wódki o różnych smakach. Coś co natura nie może (chyba) to my przekształcamy w zaciszu piwnicy.

Wykłady

Moje wykształcenie

Szkoła średnia: Technik Kelner oraz Technik Organizacji Usług Gastronomicznych

Licencjat: Zarządzanie Zasobami Ludzkimi

Szkolenie Barmańskie poziom podstawowy Barshool – Pixel Gdańsk

Szkolenie Barmańskie Socjal media z Darkiem Owczarkiem

Kurs Pedagogiczny dla instruktorów praktycznej nauki zawodu

Barmański molekularny z chłopakami z Craftownia 14m2

Barmański w Ashanti poziom 3 (prowadzący Mateusz Szuchnik)

Ashanti poziom 4 (prowadzący Maciej Mazur )

„Bądź Bardziej Flair” z Darkiem Owczarkiem

Ozdabianie Cocktaili w Warszawie

Szkolenie Menager Turystyki

Kelnerski

Tyle szkoleń ja sam przeprowadziłem koniec 2024 roku

124 Dla restauracji, szkół oraz nasze autorskie dla barmanów w okolicy.

Konkursy

1 miejsce – Mistrzostwa Polski cockctali bezalkoholowych 2023 r.

1 miejsce – Coffee in Good Spirits 2023 r. Mazury Coffee Cup 2023 r. 

3 miejsce – Mistrzostwa Polski Elit Masters 2023

Wyróżnienie – Mistrzostwa Polski After Dinner Zakopane 2023

Reprezentowanie Polski na Mistrzostwach Świata Koktaili bezalkoholowych czechy 2024 oraz CiGS Kopenhaga 2024

4 miejsce – Coffee in Good Spirits 2024

Sędziowanie

Mistrzostwa Polski Cocktaili bezalkoholowych 21.02.2024 r.

Dalla Corte Cup 2024 Swoją drogą, to właśnie tu pracuje jeden z moich ulubionych „prowadzących”. Aleksander Krzych – to człowiek o anielskim sercu! 18-19.05.2024 r.

Lavazza Barista Challenge 19.11.2024 r.

Inne osiągnięcia

Dwa zaproszenia do Dzień Dobry TVN pod tytułami

Dodatki do sylwestrowych koktaili 29.12.2023 r.

Świąteczne napoje niczym z instagrama 4.12.2024 r.

Jedno zaproszenie do Halo tu polsat „drinki sylwestrowe” 27.12.2024 r.

Piwo Barmańskie na zaproszenie AleBrowar link >TU<

Nasze Piny / Przypinki >TU<

Nasza Kawa – mega dobra jest, musisz spróbować 🙂 >TU<

Największe osiągnięcie jakie moge sobie wyobrazić, to ludzie wokół marki Licencjonowani Barmani. To co jest wśród nas, nie kupisz i nie zdobędziesz nigdzie.