Irish coffee to kultowy drink, który łączy w sobie moc kawy, słodycz cukru i delikatność irlandzkiej whiskey. Jego historia sięga lat 40. XX wieku, a popularność wciąż rośnie. W lutym 2025 roku, Tullamore D.E.W. wciąż wspiera barmanów w rozwoju kawowej wiedzy i propaguje naukę przygotowywania irish coffee.
Trasa Irish Coffee Tour
Trasa Irish Coffee Tour objęła 5 miast w Polsce:
- 4.02 – Kraków, @the.trust.bar
- 5.02 – Warszawa, @feliksbar_cafe
- 11.02 – Poznań, @whiskybar88
- 12.02 – Wrocław, @whisky_pub_szkocka
- 18.02 – Gdańsk, @mala_sztuka_bar
W każdym z tych miast odbyły się specjalne warsztaty dla barmanów, podczas których uczyli się, jak przygotować idealny irish coffee na bazie Tullamore D.E.W.
„Cel warsztatów? Misja edukacyjna w świecie Tullamore D.E.W. i Irish Coffee!
Uczestnicy dowiedzieli się o nowościach w marce Tullamore D.E.W., a było o czym mówić! Nowa, cieńsza butelka to nie tylko design, ale przede wszystkim ukłon w stronę ekologii. Mniej szkła to mniejszy ślad węglowy, a lżejszy transport to korzyść dla środowiska i efektywność logistyczna. Brawo dla Tullamore D.E.W. za myślenie o przyszłości!
A na etykiecie? Wilczarz irlandzki! Ten „malutki” piesek ważący 80 kg to duma Irlandii i symbol siły, łagodności i wierności. Wilczarz, największy pies na świecie (chyba!), to prawdziwy król polowań na wilki i dzikie zwierzęta.
Degustację poprowadził sam Jakub Sienkiewicz (@jakub_sienkiewicz) – człowiek, którego nie trzeba przedstawiać! Wiedza, pasja i poczucie humoru Kuby to gwarancja dowiezienia tego o czym mówi. Kto go zna, ten wie, że nikt nie opowiada o Tullamore D.E.W. i Irish Coffee z takim zaangażowaniem i… anegdotami!
Jakub Sienkiewicz to prawdziwy ekspert od Tullamore D.E.W. – wie o tej whiskey sporo, a do tego potrafi o tym opowiedzieć, nie często można spotkać takie połączenie. Kto był na warsztatach z jego udziałem, ten na pewno się nie nudził!”
Dobra Palarnia Kawy
„Drugi etap warsztatów to podróż po świecie kawy z Michałem Plutą (https://dobrapalarniakawy.pl/pages/o-nas). Michał i jego degustacje to czysta przyjemność i… niespodzianka!
Na początek kawa, która zaskoczyła wszystkich miłym aromatem i smakiem mimo, że nie była to irish coffee. A potem… Michał zdradził, że to kawa bezkofeinowa! No cóż, taki z niego żartowniś!
Druga próba to mieszanka Arabic. Uczestnicy mogli poczuć różnicę między tymi dwoma próbkami kaw. W aromacie dominowały orzechy i czekolada.
A na koniec… prawdziwa bomba! Próbka nr 3 to kawa, która zaskoczyła wszystkich. Rozmaryn, bazylia, pieprz i pomidor w jednym napoju? To nie żart! Wielu uczestników stwierdziło, że ta kawa nie przypomina niczego, co pili do tej pory. To było prawdziwe zaskoczenie dla wszystkich.
Dobra Palarnia Kawy jak zawsze obroniła swoją nazwę i jak co warsztat mieliśmy ogromną przyjemność z próbowania kaw od Michała.
Coffee in Good Spirits bo tu irish coffee to podstawa
„Trzecia część warsztatów to nasze królestwo! Wraz z Mateuszem Józefem Dąbkiem (https://www.instagram.com/mateuszjozefdabek/) postanowiliśmy pokazać uczestnikom, że Irish Coffee to nie tylko kawa i whiskey, ale przede wszystkim sztuka łączenia smaków. A przy okazji przybliżyliśmy zasady konkursu Coffee in Good Spirits.
Uważam, że świat barmański traktuje kawę trochę po macoszemu. „Kawa to kawa” – słyszymy często. Ale my chcemy to zmienić! Chcemy pokazać, że kawa to nie tylko napój, ale przede wszystkim składnik, który można wykorzystać w drinkach na wiele sposobów.
Mateusz Józef Dąbek
Mateusz to człowiek-regulamin oraz jeden z najlepszych baristów w Polsce. Jeśli masz pytanie do regulaminu CiGS, to bardzo możliwe że zna odpowiedź. A regulamin Coffee in Good Spirits to kawał lektury – obszerny, ale prosty w zrozumieniu. Mateusz potrafi go rozłożyć na czynniki pierwsze i wytłumaczyć każdemu.
Ja, Karol, opowiedziałem o konkursie z perspektywy barmana, który kocha kawę. Bo Irish Coffee jest traktowane jako wyznacznik klasy kawowego drinka ! Zresztą whisky irlandzka tak samo jest odbierana przez świat, zastanów się czy piłeś irlandzką whisky która nie jest smaczna? mając do wyboru różne kraje pochodzenia whisky to właśnie Irlandzka zawsze jest miłym smakowym zaskoczeniem. Nie inaczej było z różnymi butelkami Tullamowe. Ale wracając do prezentacji, obaj podzieliliśmy się z uczestnikami kilkoma cennymi radami:
- Czytaj regulamin! To podstawa sukcesu w każdym konkursie.
- Jeśli masz wątpliwości, pytaj! Nie ma głupich pytań.
- Sprawdź, za co grozi dyskwalifikacja. Lepiej uniknąć błędów, niż stracić szansę.
- Trenuj, testuj, poprawiaj!
- Myśl o kawie jak o naparze, który ma swój aromat i smak. Łącz ją z innymi składnikami, tak jakbyś tworzył drinka.
- Pamiętaj, że kawa ma smaki podstawowe: słodki, kwaśny, gorzki, a czasem nawet umami. Wykorzystaj to w swoich drinkach!
Na koniec porównaliśmy smaki kawy i drinków. Barmani chcą, żeby w drinku były wyczuwalne poszczególne składniki, np. jabłko i cynamon. Bariści natomiast szukają nowych połączeń i smaków, np. szarlotki. Jeśli barmani zrozumieją tę różnicę, to zaczną doceniać potencjał kawy w drinkach.
Mam nadzieję, że dzięki naszym warsztatom, Irish Coffee zagości na stałe w menu barów w całej Polsce!”
Jak zawsze wsparcia foto i wideo było po stronie https://www.instagram.com/barschool.pl/
Piękna robota Panowie!!